Gotland friidrott

Är sportbutikerna hotade?

Friidrotten vilar på flera ben, varav ett är sponsorerna. Det är svårt att driva en klubb om man inte kan få någon form av sponsring, och de flesta mindre klubbar jagar alla sponsorer de kan få. Fastän det är en ideell sysselsättning finns det medlemmar i många klubbar som lägger ned motsvarande en halvtidstjänst på att hitta sponsorer.

Sponsorerna vill ju dessutom få så stior utdelning som möjligt för sina satsade pengar, i form av ökade intäkter som en effekt av ökad försäljning. Sportbutiker har därför varit en trogen sponsor för många klubbar. Men nu hotas de av försäljningen av sportartiklar på nätet.

Varför ska man gå till Arnesson Sport i Hemse när man kan köpa sina löparskor på sidan http://www.sportamore.se/produkter/skor/loparskor/ istället? En del är t.o.m. så fräcka att de går till en vanlig sportaffär, provar ut skorna och sedan köper ett par likadana på nätet. En nätbutik är i princip alltid billigare än en vanlig eftersom den inte behöver någon fysisk butikslokal med ett attraktivt läge. Det räcker med ett lager i ett industriområde någonstans, eller långt ute i obygden.

Detta hotar även den ideella idrotten, som får sponsorpengar från butikerna. Om butikerna inte får in några pengar kan de heller inte sponsra lagen, och då höjs medlemsavgifterna för knattarna. Tänk på det nästa gång du har att välja mellan en webbshop och en fysisk butik.