Gotland friidrott

Fult fusk

Att tävla för att vinna ära och slå personliga rekord är målet för de flesta som håller på med idrott men tyvärr är det vissa idrottsmän som bara vill vinna för vinnandets skull och struntar därför blankt i både regler och etikett – något som löparen Julius Njogu förmodligen han identifiera sig med, han avslöjades nämligen som fuskare under Stanschart Nairobi Maraton där han genom ett fult knep tog andra platsen i loppet.

Att satsa på friidrott eller friidrott - mindreidrott i största allmänhet är det många som gör med drömmar om pallplaceringar i olika tävlingar och för att nå dit krävs viljan, rätt fokus och framförallt hård träning för att komma upp i toppen. Men tanken på den tid och ansträngning som krävs för att lyckads med detta var nog inget som föll Julius Njogu i smaken, för han bestämde sig istället för att ta en genväg och en ful sådan dessutom. Vad han gjorde var nämligen att kopiera en av idrottshistoriens största fuskare vid namn Rosie Ruiz som år 1990 kammade hem segern i Boston Maraton på den tredje snabbaste tiden någonsin med både herrar och damer inräknat. Men vid målgång var hon inte ens svettig, och så uppdagades hennes fula fusk. Hon hade nämligen ställt sig några hundra meter från mållinjen i folkmassorna och sedan väntat till rätt tillfälle att ta sig ut på sprintbanan för att ta sig i mål – och det var precis vad Julius Njogu.

Upptäcktes fort

När Rosie Ruiz genomförde sitt fusk uppdagades det inte direkt, men det gjorde det däremot när 28-årige Julius Njogu kopierade henne under det årliga Stanschart Nairobi Maraton. Han gömde sig också i publiken och anslöt till första gruppen först när det var dags att spinga in den sista kilometern, något som flertalet personer uppmärksammade. Bland annat skriver Aftonbladet om hur flera av löparna i den ledande gruppen la märke till honom och tidigare Boston Maraton- och New York Maraton-vinnaren Ibrahim Hussein var bland de första att uttrycka sitt tvivel om Njogus andra palts i loppet. Till tidningen NRK ska han bland annat ha sagt att han var med i ledargruppen från start till mål och inte såg Njogu en enda gång. Men lyckan att komma två varade inte länge för Julius Njogu – han greps nämligen av polis kort efter målgång.